08/11/24

Έξι καλές δικαιολογίες που μπορείς να πεις στο αφεντικό σου για να μην πας στη δουλειά μία ημέρα

Σίγουρα το έχεις σκεφτεί κάποιο πρωί. ‘Η περισσότερα. Να μην πας στη δουλειά σου για μία ημέρα. Αλλά πως θα το δικαιολογήσεις στο αφεντικό σου;

Υπάρχουν περίπου 260 εργάσιμες ημέρες μέσα στο έτος, πράγμα που σημαίνει πως πολλοί εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης περνούν περίπου το 70% του χρόνου τους στο γραφείο. Πολλές εταιρείες παρέχουν στους υπαλλήλους τους άδεια λόγω ασθενείας, προσωπικών ζητημάτων ή διακοπών. Αλλά τι αποτελεί τελικά λογική δικαιολογία για να μην εμφανιστείς μία ημέρα στη δουλειά, ειδικά εάν πρόκειται για αίτημα της τελευταίας στιγμής;

«Πρέπει να είναι κάτι που βοηθά τον εργοδότη σας να καταλάβει γιατί δεν θα ήσασταν παραγωγικοί ή ότι η ποιότητα της δουλειάς σας θα υποβαθμιζόταν και θα οδηγούσε σε προβλήματα», λέει στο Business Insider η Laura Smith-Proulx, συγγραφέας βιογραφικών και πρώην υπεύθυνη προσλήψεων.

Αν λοιπόν δεν θες να πας στη δουλειά μία ημέρα, εδώ είναι 6 καλές δικαιολογίες που μπορείς να πεις, χωρίς να εκτεθείς.

1. Είχατε μια τραυματική εμπειρία

Ίσως μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε στη δουλειά σας είναι όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο στην προσωπική σας ζωή, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου. Η καλύτερη λύση σε μία τέτοια περίπτωση είναι να ζητήσετε άδεια, ωστόσο πρέπει να ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό τον εργοδότη σας.

«Μπορείτε είτε να μοιραστείτε άμεσα τις λεπτομέρειες του συμβάντος είτε να συνοψίσετε τι συνέβη, ανάλογα με το πόσο άνετα αισθάνεστε».

Είναι πιθανό το αφεντικό σας να καταλάβει γρήγορα και να διατηρήσετε τη συζήτηση σε υψηλό επίπεδο με ελάχιστες λεπτομέρειες.

2. Είστε άρρωστοι ή έχετε βρεθεί κοντά σε κάποιον που είναι μεταδοτικός

Οποιαδήποτε ασθένεια που σας εμποδίζει να κάνετε αποτελεσματικά τη δουλειά σας είναι μια καλή δικαιολογία για να μείνετε στο σπίτι. Φυσικά αν είστε θετικός στον Covid-19 η απουσία από το γραφείο εξυπακούεται. Η έκθεση σε κάτι μεταδοτικό, ειδικά αν εργάζεστε σε γραφείο ή κοντά με άλλα άτομα, μπορεί γενικά να είναι μια λογική δικαιολογία για να λήψεις. 

3. Δεν έχετε τρόπο να πάτε στο γραφείο

Η Laura Smith-Proulx δήλωσε ότι η έλλειψη μεταφορικού μέσου είναι μια δικαιολογία που έχει ακούσει να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που δεν πηγαίνουν στο γραφείο.

«Εάν το αυτοκίνητό σας ή το μέσο μεταφοράς σας χαλάσει ή οι δρόμοι έχουν σκεπαστεί από πάγο, μπορείτε απλά να ενημερώσετε τον εργοδότη σας».  Ωστόσο, η ίδια τονίζει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τον εργοδότη μας να μας δώσει άδεια για περισσότερο από μία ημέρα.

4. Δεν έχετε WiFi κι έτσι δεν μπορείτε να δουλέψετε (αν έργαζεστε από το σπίτι)

Η Laura Smith-Proulx αναφέρει πως συνήθως οι εργοδότες επιτρέπουν σε κάποιον να καθυστερήσει την εργασία του ή μία προθεσμία αν έχει πρόβλημα με την σύνδεση του στο διαδίκτυο. Ωστόσο ο εργοδότης θα περιμένει από εσάς να βρείτε γρήγορα μία λύση και να επιστρέψετε το συντομότερο δυνατό πίσω στη δουλειά.

5. Θέλετε μία ημέρα για την ψυχική σας υγεία

Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που απλά χρειάζεστε μια κενή μέρα για να επανακάμψετε, είτε γιατί είστε εξαντλημένοι, είτε γιατί έχετε ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα.

Ο Brooks Scott, executive coach, τόνισε πως θα πρέπει να ακολουθήσετε μία συγκεκριμένη στρατηγική σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Ο καλύτερος τρόπος για να πείτε στον διευθυντή σας ότι θα χρειαστεί να λείψετε από τη δουλειά είναι να εστιάσετε στη σχέση σας μαζί του, συνδέοντας τη δικαιολογία σας με κάτι που μοιράζεστε και οι δύο», ανέφερε ο Brooks Scott.

6. Οικογενειακό ζήτημα

Είτε πρόκειται για παιδί, σύζυγο, γονέα ή κατοικίδιο που σας χρειάζεται, είναι εντάξει να ζητήσετε μια μέρα άδεια για να είστε εκεί για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε μια οικογενειακή κατάσταση με τον διευθυντή σας είναι να μοιράζεστε όσα περισσότερα για την κατάσταση νιώθετε άνετα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σου χάκαραν το Instagram; Πως μπορείς να επαναφέρεις το account σου μέσα σε 24 ώρες

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 4 =