11/11/24

Η πρώτη αντίδραση του ομίλου Cosmote μετά το βαρύ πρόστιμο των 6,3 εκατ. ευρώ από την ΕΕΤΤ

«Η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι αβάσιμη και ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του».

Αυτή την απάντηση δίνει η διοίκηση του ΟΤΕ σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την επιβολή προστίμου, ύψους 6,3 εκατ. ευρώ στον όμιλο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η ΕΕΤΤ υπέβαλε το διοικητικό πρόστιμο στην εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ (νυν όμιλος εταιρειών «COSMOTE AE»), κατόπιν εξέτασης σχετικών καταγγελιών των εταιρειών HELLAS ON LINE ΑΕ και WIND HELLAS ΑΕΒΕ, καθώς και αναφορών των εταιρειών CYTA ΑΕ και FORTHNET ΑΕ. Η ΕΕΤΤ διαπίστωσε ότι η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της μέσω της πρακτικής της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, σε βάρος των ανωτέρω εταιρειών και υπέρ του λιανικού της άκρου, για χρονικό διάστημα 3 ετών (2012-2014).

Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ επέβαλε στην εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ πρόστιμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για παράβαση των κανονιστικών υποχρεώσεών της περί μη διακριτικής μεταχείρισης και 3,5 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Για την επιμέτρηση των προστίμων, η ΕΕΤΤ συνεκτίμησε τη χρονική διάρκεια της παράβασης, τη φύση και τη σοβαρότητά της, το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ, την οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στους ανταγωνιστές της, την αρχή της αναλογικότητας, την ανάγκη αποτροπής παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον και τις γενικότερες επιπτώσεις της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά και τους καταναλωτές.

Η απάντηση του ΟΤΕ

Από την πλευρά του ΟΤΕ, υποστηρίζεται ότι η EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO-Regulated Unbundled Offer).

Επιπλέον, «η EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία. Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί «προστασίας του ανταγωνισμού». Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕΤΤ, με τις τιμωρητικές αποφάσεις εναντίον του ΟΤΕ, τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη δικτύων και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Με τις πρακτικές της, η ΕΕΤΤ περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών της χώρας σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, καθώς τιμωρεί τη μόνη εταιρεία που υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις, πάνω από το 65% του συνόλου του κλάδου, για να δημιουργήσει τα δίκτυα του μέλλοντος τώρα.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει επανειλημμένα στο παρελθόν καταγγείλει στην ΕΕΤΤ αθέμιτες συμπεριφορές προσέλκυσης πελατών από παρόχους, αλλά και περιπτώσεις δημιουργίας προσκομμάτων σε πελάτες που θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΤΕ. Για την τύχη αυτών των καταγγελιών, ο ΟΤΕ δεν έχει καμία ενημέρωση από την ΕΕΤΤ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΕΤΤ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου ενώ επέδιδε το 103 σελίδων κείμενο της απόφασης στον ΟΤΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ΕΕΤΤ υποστηρίζει στη δική της ανακοίνωση, ότι η ίδια «ασκεί το ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της, καθώς και τις αρμοδιότητές της ως αρχή ανταγωνισμού στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της, αντιμετωπίζοντας ως εκ τούτου αποτελεσματικά και άμεσα τους δυνητικούς κινδύνους στρέβλωσης του ανταγωνισμού και προασπίζοντας τα δικαιώματα των τελικών καταναλωτών».

Πηγή: Newmoney.gr

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five − four =