Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Amazon αποφάσισε να βάλει τέλος στην τηλεργασία, ζητώντας από τους εργαζομένους να επιστρέψουν στο γραφείο.
Ωστόσο, θέλει να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον εργασίας, περιορίζοντας τα meetings. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σημείωμα του διευθύνοντος συμβούλου Andy Jassy υποσχέθηκε μια εκκαθάριση των… «pre-meetings for the pre-meetings for the decision meetings», τα οποία θεώρησε «τεχνουργήματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε».
Με αυτόν τον τρόπο, ο τεχνολογικός γίγαντας που απασχολεί 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους έγινε μία ακόμα μεγάλη εταιρεία που προσπαθεί να μειώσει την εταιρική γραφειοκρατία, μια μάστιγα του χώρου εργασίας που έγινε πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι μεγάλοι οργανισμοί σπαταλούν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε περιττές συναντήσεις. Στελέχη έχουν πει ότι σχεδόν οι μισές από αυτές τις συναντήσεις θα μπορούσαν να εξαφανιστούν χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
Ο Jassy υποσχέθηκε αλλαγές που θα αλλάξουν τα δεδομένα, λέγοντας ότι ήθελε οι εργαζόμενοι «να αισθάνονται ότι μπορούν να κινηθούν γρήγορα χωρίς περιττές διαδικασίες, συναντήσεις, μηχανισμούς και στρώματα που δημιουργούν γενικά έξοδα και σπαταλούν πολύτιμο χρόνο».
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στο χώρο εργασίας χαιρέτισαν την επίθεση του Jassy στη γραφειοκρατία, η οποία περιελάμβανε επίσης μια υποσχεθείσα μείωση των επιπέδων διαχείρισης και τη δημιουργία ενός «γραμματοκιβωτίου γραφειοκρατίας» όπου το προσωπικό μπορεί να εντοπίσει διαδικασίες και κανόνες που «πρέπει να κληθούν και να σβήσουν».
Άλλοι γκουρού της διοίκησης δήλωσαν ότι μπορεί να υπάρχει αξία στις προκαταρκτικές συναντήσεις που ο Jassy θέλει να τελειώσει.
«Νομίζω ότι οι προκαταρκτικές συναντήσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», δήλωσε ο Andy Molinsky, καθηγητής διαχείρισης και οργανωτικής συμπεριφοράς στο Brandeis International Business School. Ενώ καταναλώνουν χρόνο και μπορεί να είναι αποκλεισμός, βοηθούν επίσης στη διαμόρφωση και τον έλεγχο ιδεών, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το buy-in και τελικά να βελτιώσουν την εκτέλεση, δήλωσε ο Molinsky.
«Ίσως η Amazon αισθάνεται ότι τα πράγματα έχουν βαλτώσει πολύ. Το ερώτημα είναι αν αυτό που κερδίζουν υπερτερεί αυτού που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χάσουν», είπε.
Ο οργανωτικός ψυχολόγος Steven Rogelberg, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Charlotte, δήλωσε ότι τα pre-meetings μπορεί να είναι «ένα κρίσιμο μέρος» ορισμένων αποφάσεων. Ακόμη και αν πολλά είναι περιττά, ένα διάταγμα από πάνω προς τα κάτω για την εξάλειψή τους είναι λανθασμένο, είπε.
Ωστόσο, ένα ημερολόγιο γεμάτο pre-meetings είναι καμπανάκι κινδύνου, ένα σημάδι ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται τις επιπτώσεις του να μην έχουν όλες τις απαντήσεις, σύμφωνα με την Jennifer Nahrgang, καθηγήτρια διαχείρισης στο Tippie College of Business στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.