08/11/24

Μία εταιρεία από την Πάτρα φτιάχνει σεισμογραφικά όργανα και είναι μέσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως

Η αρχή έγινε κάπως έτσι: «Η πρώτη μεγάλη παραγγελία της Geobit σχεδιάστηκε, παράχθηκε και συσκευάστηκε, εν μέσω capital controls, στο πρώτο μας γραφείο 18 τ.μ.». Όλα αυτά στην Πάτρα. Σήμερα τα δεδομένα είναι κάπως έτσι: «Η Geobit πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, με κριτήριο την διαθέσιμη γκάμα προϊόντων και την ενσωματωμένη τεχνολογία».

Τα παραπάνω, είναι μερικά από τα λόγια του Δημήτρη Μουρτζούχου, μέσα από τα οποία παραθέτει το story πίσω από την Geobit. Ο ίδιος είναι συνιδρυτής της εταιρείας και μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησαν όλα, τι ακριβώς κατασκευάζει τώρα η εταιρεία του, ενώ περιγράφει και το πως κινούνται τα τεχνολογικά δεδομένα στο πεδίο των σεισμών.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για το project σας;

Η Geobit ιδρύθηκε το 2014, όμως η ενασχόληση με την παραγωγή των σεισμολογικών οργάνων αποτελούσε την επαγγελματική δραστηριότητα από τις αρχές του 2000, της αρχικής ομάδας των ιδρυτών της Geobit. Ο Νίκος, (Γερμενής), έχοντας δουλέψει ως hardware engineer και ως field manager σε μεγάλα projects εξερεύνησης υδρογονανθράκων είδε από πολύ νωρίς την ανάγκη για παραγωγή οργάνων ακριβείας που μπορούν να καταναλώνουν χαμηλή ενέργεια, να ειναι αξιόπιστα και εύκολα στη χρήση.

Πολλές από τις εγκαταστάσεις των σεισμολογικών οργάνων γίνονται σε δύσβατες περιοχές, (μέσα σε ζούγκλα ή σε παγωμένες περιοχές), από ανειδίκευτους εργάτες και η πρόσβαση για τη λήψη δεδομένων γίνονταν μία φορά το μήνα ή και αργότερα. Αυτο σημαίνει ότι τα όργανα έπρεπε να είναι πολύ απλά στη χρήση τους και η μπαταρία τους να μην τελειώσει πριν την αντικατάστασή της στην επόμενη επίσκεψη.

‘Εχοντας ήδη κατασκευάσει αρκετές εκατοντάδες οργάνων σε αποκλειστική συνεργασία με εταιρείες/ιδρύματα, το 2014 ιδρύθηκε η Geobit με σκοπό τη δημιουργία απλών σεισμολογικών οργάνων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλό κόστος και εύκολα στη χρήση τους. Τα οργανα αυτα ήταν εμπορεύσιμα κυρίως για την βιομηχανία εξεύρεσης ή άντλησης πετρελαίου.

Σήμερα η εταιρεία έχει επεκτείνει την γκάμα προϊόντων της ώστε να καλύπτει και τον τομέα της σεισμολογίας, πάντα με γνώμονα το χαμηλό κόστος, τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά συνάμα ενσωματόνωντας τεχνολογίες IoT και ΑΙ.

Digitizer/Recorder που ουσιαστικά καταγράφει τα σεισμικά κύματα από σεισμογράφο/επιταχυνσιογράφο

Η έδρα σας είναι στην Πάτρα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει μια τέτοια εταιρεία από την συγκεκριμένη πόλη και πως είναι το οικοσύστημα εκεί αυτή τη στιγμή;

Όταν ξεκινάς μια προσπάθεια για να υλοποιήσεις την ιδέα σου δεν σκέφτεσαι που θα είναι η έδρα της εταιρείας σου. Ειδικά εάν αυτό γίνεται στην Ελλάδα εντός οικονομικής κρίσης, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια και μάλιστα την περίοδο των capital controls.

Όσο και εάν φαίνεται γραφικό, η πρώτη μεγάλη παραγγελία της Geobit σχεδιάστηκε, παράχθηκε και συσκευάστηκε, εν μέσω capital controls, στο πρώτο μας γραφείο 18 τ.μ. και λόγω έλλειψης χώρου στο γκαράζ του Νίκου, ένα τετράγωνο πιο μακριά.

Μάλιστα, για να φορτωθούν οι παλέτες με τις τελικές συσκευασίες των σεισμογράφων, νοικιάσαμε έναν επιπλέον χώρο για 15 ημέρες, διότι δεν χωρούσαν στο γραφείο μας.

Όμως όσο η εταιρεία αναπτύσσεται, όντας σε έναν κλάδο τόσο εξειδικευμένο, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όντας σε μια μικρή πόλη, (παρόλο που μιλάμε για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας). Το σημαντικότερο είναι η εύρεση κατάλληλου προσωπικού. Και δεν εννοώ συνεργάτες με εμπειρία. Δυσκολευόμαστε πολύ να εντοπίσουμε μηχανικούς στη Πάτρα με βασικές γνώσεις στο σχεδιασμό και ανάπτυξη hardware, ώστε να τους εκπαιδευσουμε στις τεχνολογίες μας.

Η Πάτρα παρόλο που έχει δυνατή πανεπιστημιακή κοινότητα και ενεργή startup σκηνή, οι περισσότεροι μηχανικοί στρέφονται προς την ανάπτυξη λογισμικού. Επίσης, το αντικείμενο της Geobit, απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις που πολύ δύσκολα κάποιος θα επιλέξει ανάλογη κατεύθυνση στις πανεπιστημιακές σπουδές του. Όμως, πλέον, προσπαθούμε να επιλέγουμε φοιτητές που κάνουν πρακτική στην εταιρεία μας με σκοπό να τους κατευθύνουμε προς τoν τομέα γνώσεων που θελουμε από νωρίς, εφόσον και οι ίδιοι επιθυμούν.

Με απλά λόγια τι παρέχει η εταιρία σας;

Η Geobit σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει γεωφυσικά και σεισμολογικά όργανα ακριβείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους τομείς σεισμολογίας, γεωθερμίας, εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου, δομοστατικής παρακολούθησης κατασκευών και όχι μόνο.

Με απλά λόγια φτιάχνουμε σεισμογράφους και επιταχυνσιογράφους.

Το νέο επιταχυνσιόμετρο τεχνολογίας broadband

Μέσα στην γκάμα των προϊόντων σας όπως είπατε είναι και σεισμογραφικά όργανα. Πως βλέπετε να πηγαίνουν τα πράγματα στο συγκεκριμένο πεδίο και πως εξελίσσονται οι σχετικές τεχνολογίες; Το ρωτώ διότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον από όλους μας

Θα έλεγα είναι το κύριο προϊόν. Παρόλο που ο αρχικός στόχος ήταν η πετρελαϊκή βιομηχανία, η Ελλάδα και το γεγονός ότι είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη, δεν μας μας αφήνει αδιάφορους. Και αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν αλλάζει.

Η Ελλάδα πάντα θα έχει σεισμούς και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς.

Εμείς στη Geobit δεν είμαστε σεισμολόγοι, επομένως δεν μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά το φαινόμενο του σεισμού. Όμως, η ομάδα μας, συμπεριλαμβανομένου και εμένα προσωπικά ως πολιτικός μηχανικός, αναπτύσσουμε μεθόδους και εφαρμογές για την προστασία των κατασκευών έναντι σεισμού και την προφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Ήδη, αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε καινοτόμες εφαρμογές, που βασίζονται στην τεχνολογία των σεισμογράφων μας.

Επίσης, το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Geobit, μιας και φέτος παρουσιάζουμε τους νέους σεισμογράφους και επιταχυνσιογράφους τεχνολογίας broadband, μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Η Geobit πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, με κριτήριο την διαθέσιμη γκάμα προϊόντων και την ενσωματωμένη τεχνολογία.

Πως επηρεάστηκε η δουλειά σας μέσα στα lockdowns;

Αν εξαιρέσουμε την αρχική δυσκολία στις μεταφορές, που σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστέρησε την γραμμή παραγωγής μας, γενικά δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όλοι μπορούσαμε να πηγαίνουμε κανονικά στη δουλειά μας και η παραγωγή δεν σταμάτησε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αντιμετωπίσει είναι η ακύρωση όλων των συνεδρίων και εκθέσεων γεωφυσικής και σεισμολογίας διότι για εμάς αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος προώθησης των προϊόντων μας. Έτσι, εντός του 2020 αναβάλαμε την παρουσίαση των νέων προϊόντων μας, για το 2021. Παραδοσιακά παρουσιάζουμε τα νέα προϊόντα μας στην έκθεση του AGU Fall Meeting, κάθε Δεκέμβρη στις ΗΠΑ, η οποία το 2020 αναβλήθηκε και αντί αυτής έγινε εικονική έκθεση με μικρή συμμετοχή.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα επηρεαστεί η ζήτηση την επόμενη διετία εξαιτίας των επιπτώσεων του covid-19 στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό αποτελεί για εμάς αστάθμητο παράγοντα. Όμως, έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το δυσμενέστερο σενάριο.

*Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε δύο από τους συνιδρυτές: Δημήτρης Μουρτζούχος (Πολιτικός Μηχανικός) και Νίκος Γερμενής (Φυσικός).

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven − 5 =