Δύο παλιοί συμμαθητές, μια χαλαρή συζήτηση σε μια καφετέρια, και η ιδέα για ένα τεχνολογικό εργαλείο που μπορεί να κάνει την ζωή των αγροτών πιο εύκολη. Κάπως έτσι ξετυλίγεται η ιστορία του Inagros. Ενός ελληνικού project που περιλαμβάνει αισθητήρες οι οποίοι «παρακολουθούν» ένα χωράφι, και δίνουν χρήσιμες πληροφορίες στον αγρότη. Έτσι ώστε αυτός να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες της καλλιέργειας του και να γλυτώσει άσκοπες κινήσεις αλλά και χρήμα.
Ο συνιδρυτής του Inagros, Ανδρέας Ζερκούλης, μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα, εξηγεί αναλυτικά τι κάνει το project, απαντά στο αν υπάρχει ενδεχόμενο για «λάθος διάγνωση» από το σύστημα, ενώ αποκαλύπτει και το αν έχουν υπάρχει ποτέ διαφωνίες εντός της ομάδας.
Πως σχηματίστηκε η ιδρυτική ομάδα και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;
Η ιδέα του inagros γεννήθηκε πριν 3 χρόνια από δύο παλιούς συμμαθητές, τον Ανδρέα Ζερκούλη και τον Δημήτρη Δρόσο. Ο Ανδρέας και ο Δημήτρης μεγάλωσαν στη Θήβα και έχουν αρκετούς κοντινούς συγγενείς αγρότες. Μετά από μία πρακτική του Ανδρέα σε εταιρεία με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ο Ανδρέας παρατήρησε τις τεχνολογικές ελλείψεις στον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα των αγροτών και αποφάσισε να συμβαλει στη λύση τους. Η ιδέα δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα, ξεκινώντας από μία χαλαρή κουβέντα σε μία καφετέρια. Στην πορεία δεν άργησε να προστεθεί στην “παρέα” και ο τρίτος co-founder του inagros, Ανδρέας Δαύρος συμφοιτητής του Ανδρέα Ζ. Πλέον, η ομάδα του inagros, αποτελείται από 7 άτομα, Designer, μηχανικούς, προγραμματιστές, marketers και φυσικά γεωπόνους.
Αναλυτικά η ομάδα :
- Δημήτρης Δρόσος, CTO & Co – Founder
- Ανδρέας Ζερκούλης, CEO & Co – Founder
- Βασίλης Λάσκος, CMO
- Βασίλης Κασιμάτης, COO
- Γιώργος Αδαμόπουλος, Product Designer
- Γιώργος Κορμάζος, Lead Agronomist
- Βάσω Βαρβουτσή, Agronomist & Account Manager
Τι ακριβώς κάνει αυτό που έχετε δημιουργήσει;
Το inagros είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αγρότη και γεωπόνου με αξιοποιήσιμο και αποδοτικό τρόπο . Βασικός σκοπός του είναι η οργάνωση της γεωργικής παραγωγής, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης του νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί ο τρόπος ζωής των αγροτών και θα αυξηθούν τα ετήσια έσοδα τους.
Το σύστημα του inagros περιλαμβάνει συσκευές, που τοποθετούνται σε επιλεγμένες περιοχές του χωραφιού. Κάθε συσκευή περιλαμβάνει αισθητήρες, που λαμβάνουν μετρήσεις από την εκάστοτε καλλιέργεια, με στόχο την συγκέντρωση δεδομένων (θερμοκρασία εδάφους, υγρασία κτλ).
Τα δεδομένα αυτά ανεβαίνουν στην πλατφόρμα μας, και είναι προσβάσιμα και από τον αγρότη και από τον γεωπόνο εξίσου. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει πληθώρα επιλογών και υπηρεσιών, όπως τον αναλυτικό έλεγχο της καλλιέργειας, ημερολόγιο για την οργάνωση και καταγραφή των εργασιών, καθώς και υπηρεσία αυτόματου ποτίσματος. Επιπλέον, η πλατφόρμα ενημερώνει τους αγρότες (μέσω sms) για οποιαδήποτε βλάβη του αρδευτικού συστήματος και για συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών και μυκήτων. Φυσικά, τις παραμέτρους για την αυτοματοποίηση των ειδοποιήσεων ρυθμίζει ο γεωπόνος (inagros partner) που παρακολουθεί την εκάστοτε καλλιέργεια. Τέλος, για να γίνει ένας γεωπόνος inagros partner, εκπαιδεύεται στην πλατφόρμα μας, εξετάζεται και πιστοποιείται, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η καινοτομία του inagros είναι ότι δεν αποτελεί ένα συμβατικό συνδυασμό αισθητήρων και ηλ. πλατφόρμας που υπόσχεται να γίνει το εργαλείο του παραγωγού του μέλλοντος! Στοχεύουμε στο να μεταβεί σταδιακά ο παραγωγός του παρόντος, βήμα – βήμα στην υιοθέτηση της τεχνολογίας για τις καθημερινές του εργασίες. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια των ειδικών, δηλαδή των γεωπόνων.
Η πλατφόρμα μας πλέον, έχει αποκτήσει νέα εργαλεία, τα οποία δίνουν μεγάλη αξία σε εταιρείες που χρησιμοποιούν συμβολαιακή γεωργία και συνεταιρισμούς, καθώς και για τη διαχείριση δημοτικών εγκαταστάσεων πρασίνου. Στο πλαίσιο της διαχείρισης δημοτικών εγκαταστάσεων, πραγματοποιήθηκε πιλοτική εγκατάσταση του inagros στον Εθνικό Κήπο, μέσω του προγράμματος Athens Digital Lab από το καλοκαίρι του 2019.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εισάγει κάποιος ένα καινοτόμο τεχνολογικό προϊόν, σε ένα «παραδοσιακό κλάδο»;
Το να προσπαθείς να αλλάξεις τον τρόπο που δουλεύει κάποιος, είναι αρκετά δύσκολο, όσο και αν βελτιώνεται η απόδοση πολλών διαδικασιών. Δυστυχώς η συνήθεια και η εμπειρική κατά κύριο λόγο πρακτική εκπαίδευση είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε παραδοσιακές εργασίες.
Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε τις ανάγκες και τις δυσκολίες των αγροτών και των γεωπόνων όσον αφορά τη διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα τους. Για αυτό διαμορφώσαμε μια λύση η οποία κάνει τη μετάβαση αυτή ομαλότερη, ώστε να εντάξουν εύκολα και αποδοτικά διάφορα τεχνολογικά εργαλεία στη δουλειά τους. Έτσι, εκτιμώ ότι είναι θέμα χρόνου ο εκσυγχρονισμός του παραδοσιακού αγροτικού κλάδου.
Υπάρχει πιθανότητα το σύστημα σας να στείλει λάθος «διάγνωση»; Και τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση;
Το inagros αποτελεί το εργαλείο, το οποίο ρυθμίζεται από τον γεωπόνο και παρακολουθεί τις συνθήκες των καλλιεργειών αδιάκοπα. Επομένως, η διάγνωση βασίζεται κατά κύριο λόγο στις κρίσιμες τιμές που εισάγονται από τον ειδικό και επειδή οι γεωπόνοι περνούν εντατική εκπαίδευση και εξετάσεις για να γίνουν inagros partners, η πιθανότητα λάθους είναι πολύ μικρή. Το σύστημα, επίσης, βελτιστοποιεί τα δεδομένα που εισάγονται σε σύγκριση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του και γίνεται όλο και αποδοτικότερο.
Φυσικά, επειδή η λύση μας περιλαμβάνει και hardware, υπάρχει και η πιθανότητα κάτι να χαλάσει. Όμως, για αυτό η ομάδα μας έχει προνοήσει στο μέγιστο βαθμό και έχει εφαρμόσει δικλείδες ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα ελέγχου, έτσι ώστε ακόμα και κάτι να μη λειτουργήσει σωστά, να διαγνωστεί άμεσα, να ειδοποιηθούν οι τεχνικοί μας αλλά και οι χρήστες, ώστε να μην υπάρξει καμία απώλεια.
Ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας προσπάθεια με δικά σας κεφάλαια ή πήρατε κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και πως σκοπεύετε να κινηθείτε σε αυτό το κομμάτι
Όταν ξεκινήσαμε είχαμε ένα πολύ μικρό ποσό να διαθέσουμε για τα πρώτα σετ αισθητήρων και μικροελεγκτών που θα χτίζαμε το πρώτο πειραματικό. Φυσικά, εδώ και 3 χρόνια επενδύουμε το χρόνο μας σχεδόν αποκλειστικά στο inagros. Στην πορεία μας αυτή, έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε 16.000 € (10.000 € από το The People’s Trust, και τα υπόλοιπα από έπαθλα επιχειρηματικών διαγωνισμών).
Ωστόσο, πιστεύω ότι ακόμα πιο σημαντική από τα χρήματα είναι η συμβουλευτική και υλικοτεχνική υποστήριξη που έχουμε λάβει από αρκετούς φορείς. Μπορεί να μην βλέπεις χρήματα στο ταμείο της εταιρείας, αλλά ουσιαστικά, γλιτώνεις στο ξεκίνημα μεγάλα έξοδα. Συγκεκριμένα, οι φορείς που μας έχουν στηρίξει είναι : το PRAKSIS Business Coaching Center, το ACEin, το The People’s Trust, το THEA, το Nissan Generation N και το Athens Digital Lab.
Αυτή την περίοδο, είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδότησης σε επίπεδο seed funding για να αναπτυχθούμε και να βγούμε δυναμικά στην αγορά.
Έχουν υπάρξει διαφωνίες εντός της ομάδας σας και αν ναι πως τις διαχειριστήκατε;
Φυσικά και έχουν υπάρξει διαφωνίες εντός της ομάδας, άλλες πιο βασικές και άλλες λιγότερο. Στα 3 χρόνια λειτουργίας μας, και με προϊόν που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει έχουμε φτάσει πολλές φορές σε δύσκολες αποφάσεις στην ομάδα μας. Αν όμως υπάρχει ευχάριστο κλίμα στην ομάδα, καθώς και κοινό όραμα οι διαφωνίες μετατρέπονται σε εναλλακτικές και νέες ιδέες. Φυσικά, τεράστια βοήθεια στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων, αποτέλεσε το business coaching που έχουμε λάβει από το PRAKSIS Business Coaching Center.