06/11/24

Στο Λονδίνο γίνονται οι περισσότερες επενδύσεις σε FinTech εταιρίες- «Άφαντοι» οι επενδυτές στην Ελλάδα

Το Λονδίνο είναι ο ευρωπαϊκός «βασιλιάς» σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε FinTech εταιρίες, τα έτη 2014 ως 2017 (Q1). Έρευνα που έκανε το FinTech Global, παρουσιάζει τις 10 ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες έγιναν οι περισσότερες επενδύσεις στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ παραθέτει και τη συνολική αξία τους. Το Λονδίνο έρχεται στην πρώτη θέση σε ότι αφορά την αξία των deals, αφού εκεί έγιναν επενδύσεις συνολικής αξίας 3,69 δισ. δολαρίων. Ενώ, όπως θα δείτε στο πρώτο γράφημα, ακολουθούν Βερολίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Δουβλίνο, Άμστερνταμ, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Όσλο και Κοπεγχάγη.

Η αγγλική πρωτεύουσα είναι πρώτη και σε ότι αφορά τον αριθμών των επενδύσεων. Όπως θα δείτε στο δεύτερο γράφημα, στο Λονδίνο έγιναν τα έτη 2014-17 συνολικά 466 επενδύσεις σε FinTech εταιρίες. Στη σχετική λίστα ακολουθούν: Βερολίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Ζυρίχη, Κοπεγχάγη, Βαρκελώνη, Δουβλίνο, Όσλο.

 

Σε κανένα από τα δύο top-10 δεν βρίσκεται η Αθήνα ή κάποια άλλη ελληνική πόλη. Το FinTech Global δεν παραθέτει δημόσια πληροφορίες για τις πόλεις που κατατάχτηκαν στις πιο κάτω θέσεις, στις σχετικές λίστες. Ωστόσο, βλέποντας τα δύο top-10 μπορούμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις: Σε ότι αφορά τον αριθμό των επενδύσεων, στην 10η θέση είναι το Οσλο, με 19 επενδύσεις κατά τα έτη 2014-17. Άρα π.χ. η Αθήνα εφόσον είναι έξω από τη λίστα, έχει σίγουρα κάτω από 19 επενδύσεις σε αυτά τα χρόνια.

Βλέποντας τώρα το top-10 που παρουσιάζει τη συνολική αξία των deals σε κάθε πόλη, παρατηρούμε ότι στην 10η θέση είναι η Κοπεγχάγη με 55 εκατ. δολάρια. Έτσι λοιπόν στην Αθήνα, αφού απουσιάζει από τη λίστα, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις κάτω από 55 εκατ. δολάρια, μέσα στα εξεταζόμενα χρόνια. Και μάλλον, πολύ πιο κάτω…

Βέβαια, αυτή η εικόνα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Άλλωστε, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, έρευνα της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, έδειξε ότι το 83,5% των startuppers στην Ελλάδα, χρηματοδοτεί… ολομόναχο το project του. Χωρίς κάποια εξωτερική χρηματοδότηση.

Μόλις το 4,7% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν λάβει δανεισμό από ελληνική τράπεζα, ενώ το 38,3% του συνολικού δείγματος δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία δομή υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (30,8% των υφιστάμενων επιχειρήσεων και 46% των υπό σύσταση επιχειρήσεων), με τις θερμοκοιτίδες-εκκολαπτήρια (incubators) να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε ποσοστό της τάξεως του 16,4%.

 

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + 16 =