Συχνά ακούμε ότι εάν είστε σε μια τοξική σχέση, είναι καλύτερο να ξεκόψετε το άτομο από τη ζωή σας, είτε πρόκειται για ρομαντικό σύντροφο, φίλο ή συνεργάτη. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την οπτική λένε επίσης ότι μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε αυτές τις σχέσεις, με ανθρώπους που μας αγαπούν και μας υποστηρίζουν άνευ όρων.
Πράγματι, θα υπάρξουν στιγμές που η αφαίρεση ανθρώπων από τη ζωή μας είναι απαραίτητη. Ωστόσο, η καθιέρωση υγιών ορίων μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί να ξεκόψεις κάθε επαφή με κάποιον.
Πριν ξεκόψεις με κάποιον λοιπόν, πρώτα σκέψου αυτές τις 4 ερωτήσεις.
1. Έχετε μιλήσει με το άτομο για τις ανησυχίες σας;
Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς να το καταλάβουμε, αξίζει τουλάχιστον μια προσπάθεια να ενημερώσουμε το άτομο πώς η συμπεριφορά του μας επηρεάζει αρνητικά.
Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ο φίλος που δεν μας ακούει ποτέ και μιλάει ασταμάτητα για τον εαυτό του. Ή ο/η σύντροφος που δεν θέλει ποτέ να ασχοληθεί με θέματα της σχέσης. Αν δεν πούμε τίποτα, δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα εάν το άτομο είναι ικανό να αλλάξει συμπεριφορά.
2. Σου προσφέρει κάτι θετικό η σχέση;
Όλες οι σχέσεις απαιτούν δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης της υπομονής και της αποδοχής των ελαττωμάτων των ανθρώπων. Αλλά οποιαδήποτε σχέση, ανεξάρτητα από το πλαίσιο, πρέπει να μας προσφέρει και κάτι θετικό. Για παράδειγμα, στις ρομαντικές σχέσεις, θα πρέπει να διασκεδάζουμε μαζί, να απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου και να είμαστε ευτυχισμένοι μαζί.
Εάν η σχέση φέρνει περισσότερη σύγκρουση, αρνητικότητα και δυστυχία παρά ευτυχία και απόλαυση, ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε αν είναι βιώσιμη. Μια πολύ πρακτική προσέγγιση για την αξιολόγηση αυτού είναι να παρατηρήσετε πόσο συχνά αισθάνεστε καλά όταν είστε με το Χ άτομο, και πόσο συχνά αισθάνεστε ανήσυχοι, λυπημένοι ή απογοητευμένοι. Εάν βιώνετε αρνητικά συναισθήματα γύρω από αυτό το άτομο τις περισσότερες φορές, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αναθεωρήσετε τη σχέση.
3. Μπορείτε να δημιουργήσετε κάποια όρια που θα επέτρεπαν να κρατήσετε το άτομο στη ζωή σας;
Αυτό μπορεί να συμβαίνει με πολλούς φίλους ή μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα, εάν κάποιος στη ζωή σας στέλνει συνεχώς μηνύματα, τηλεφωνεί ή έρχεται σπίτι ακάλεστος, θα μπορούσατε να προτείνετε να έχετε λίγο χώρο και να βρείτε έναν ρυθμό επικοινωνίας που λειτουργεί και για τους δύο σας. Για τον φίλο που δίνει συνεχώς αυτόκλητες συμβουλές, πείτε του ότι αν θέλετε τη συμβουλή του, θα τη ζητήσετε.
4. Έχεις σκεφτεί πώς θα τελειώσεις τη σχέση;
Στα επαγγελματικά, ίσως είναι πιο δύσκολο να ξεκόψεις από κάποιον. Μπορεί να είναι το αφεντικό σου ή ο συνάδελφος στο διπλανό γραφείο. Σε μία σχέση στην προσωπική ζωή, μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να κόψετε τους δεσμούς. Εάν έχετε κοινούς φίλους, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο, γιατί ίσως να ξαναδείτε το άτομο. Στο μέτρο του δυνατού, ο τερματισμός της σχέσης ειρηνικά είναι πάντα καλύτερος. Μπορεί στο άλλο άτομο να μην του αρέσει να φύγει από τη ζωή σας, αλλά μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να το κάνετε που να διατηρεί και την αξιοπρέπειά σας.